София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Анджелина Джоли посети границата Венецуела-Колумбия

Тя се запозна с условията, при които живеят емигрантите и бежанците

Анджелина Джоли посети границата Венецуела-Колумбия

Тя се запозна с условията, при които живеят емигрантите и бежанците

12 месецаОбщество 4 Боряна Райчева


Специалният пратеник на върховния комисар на ООН - американската актриса Анджелина Джоли, посети район по границата между Колумбия и Венецуела, за да се запознае с условията, при които живеят емигрантите и бежанците, и с техните нужди.

Холивудската звезда се срещна с хуманитарни работници и с венецуелци и обиколи палатков лагер, построен от ООН.

Анджелина Джоли призова международната общност да помогне на трите южноамерикански държави, приели най-много мигранти от Венецуела - Колумбия, Перу и Еквадор, предаде Ройтерс.

Актрисата се срещна и с президента на Колумбия Иван Дуке. На срещата с Джоли и с хуманитарни служители от ООН президентът обсъди стъпките, които може да бъдат предприети, за да улеснят интеграцията на венецуелските бежанци и мигранти в Колумбия, включително предоставяне на колумбийско гражданство на хиляди деца на венецуелски мигранти, които са родени в Колумбия и сега са без гражданство (т.нар. апатриди). Дуке заяви, че това ще бъде "хуманен начин да им се дадат възможности и предимства, които ще им позволят да се спасят от бедността".

В Националния граждански регистър на Колумбия има най-малко 3290 деца, родени от декември 2017 г. насам, които не са могли да получат гражданство, но според правозащитници броят им може да е всъщност към 25 000.