София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

Ангел Джамбазки: Съмнявам се, че в обозримо време ще бъдем приети в Шенген

По думите му поведението на редица заподноевропейски държави не е изненада

1 мПолитика 331 Николай Парашкевов

Причините България и Румъния да не бъдат приети в Шенген са чисто икономически.

Това каза пред журналисти в Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки. 

По думите му поведението на редица заподноевропейски държави не е изненада.

 „Много е смешно и лицемерно, когато хора, държави или правителства, които не контролират собствената си територия, да говорят за сигурност и за корупция. Говоря за Нидерландия и Швеция“, каза Джамбазки.

 Според него корупция има навсякъде. 

„Причините България и Румъния да не бъдат част от Шенген са чисто икономически. И това е интересът на техния транспортен бранш, за да може нашият да не им е конкурент. Целта на тези хора е една – бизнесът да се премести и да плаща данъци в Западна Европа“, заяви евродепутатът. 

По думите му Европа отдавна е на много скорости – на централна част, на ядка, и на периферия, където са хората, които трябва да попълват работни места. 

„Съмнявам се, че в обозримо време ще бъдем приети в Шенген. Не е вярно, че само Нидерландия спира България. Нидерландия е формата, тъй като това няма да стане, без да има негласно споразумение с други държави“, добави Джамбазки. 

Той коментира, че допуска възможността Румъния да бъде приета без България в Шенген.