София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Асен Василев: Вече имаме напълно изпълнени 3 от 4 критерия за еврозоната

,,Надявам се през 2025 г. да станем 21-ата държава в еврозоната''

2 месецаИкономика 8 Марияна Стойчева

"Вече имаме напълно изпълнени 3 от 4 критерия и в момента следим инфлацията, която при нас спада по-бързо, отколкото в еврозоната и моделите и на Европейската комисия, и Европейската централна банка, и нашите вътрешни модели. През 2024 г. този критерий също ще бъде изпълнен и съответно 2025 г. се надявам да станем 21-ата държава в еврозоната".

Това заяви министърът на финансите Асен Василев по време на извънредното заседание на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната.

На заседанието бе изслушан управителят на Хърватската народна банка Борис Вуйчич, който заяви, че е висока подкрепа за еврото в Хърватия година след влизането на страната в еврозоната. посещение у нас. Вуйчич отчете още стабилни цени на стоките и услугите без рязко повишаване на инфлацията.

"Един от най-трудните критерии за нас при присъединяването ни към еврозоната, както и за България, е свързан с инфлацията и причината е, че се направи оценка за изпълнението на критериите, но точно към този момент започна да расте инфлацията в Европейския съюз, а с това се увеличи и инфлацията в еврозоната", заяви Борис Вуйчич.