София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

АСПИРИНЪТ: Старото лекарство за ново лечение на Covid-19

Великобритания стартира тестване на медикамента
10 сЕвроком 5681

Болкоуспокояващият аспирин ще бъде тестван като възможно лечение на коронавирус в голямо проучване в Обединеното кралство, за да се оцени дали може да намали риска от образуване на кръвни съсиреци при хора с Covid-19.

Изследователският екип RECOVERY, който изследва редица потенциални лечения за болестта, заяви в петък, че ще проучи лекарството, което обикновено се използва като разредител на кръвта.

„Смятахме, че е особено важно да добавим аспирин към процеса, тъй като има ясна обосновка за убеждението, че това може да бъде от полза и е безопасно, евтино и широко достъпно“, каза Питър Хорби, съосновател на изследователския процес.

„Търсим лекарства за Covid-19, които могат да бъдат използвани веднага от всеки и навсякъде по света. Не знаем дали аспиринът е такова лекарство, но ще разберем. “

Пациентите с  Covid-19 са изложени на по-висок риск от образуване на кръвни съсиреци поради хиперреактивни тромбоцити, клетъчните фрагменти, които помагат за спиране на кървенето, а аспиринът е антитромбоцитен агент, който може да намали риска от съсиреци, според проучването RECOVERY.

Очаква се най-малко 2000 пациенти да получават на случаен принцип 150 mg аспирин дневно заедно с обичайното лечение на заболяването.

Данните от тези пациенти ще бъдат сравнени с поне 2000 други пациенти, които получават стандартното лечение с Covid-19 самостоятелно, се казва в проучването.

Професор Мартин Ландрей, съ-ръководител на проучването, каза, че аспиринът вече се използва за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци при състояния като инфаркти, инсулти и прееклампсия при бременни жени.

Като разредител на кръвта, аспиринът увеличава риска от вътрешно кървене и приемането на твърде много за дълъг период от време е свързано с увреждане на бъбреците.

Други лечения, които се тестват в проучването RECOVERY, включват често срещан антибиотик азитромицин и експериментален коктейл за антитела на Regeneron, който се използва за лечение на Доналд Тръмп, когато се е заразил с вируса.

По-рано тази година изпитанието във Великобритания беше първото, което показа, че дексаметазон, стероид, който е евтин и широко достъпен, може да спаси живота на хора, тежко болни с Covid-19.

Изследователският проект също така показа, че антималарийното лекарство хидроксихлорохин, някога популяризирано от г-н Тръмп, не е било полезно за лечение на пациенти с коронавирус.