София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

AstraZeneca тества ваксината си върху 240 деца

Проверката е с цел да се разбере ефикансността на ваксините
2 мОбщество 532 Боян Марков

Във Великобритания стартират тестове на ваксини. Това обявиха учени от университета в Оксфорд, разработили съвместно с фармацевтичната компания AstraZeneca ваксина срещу COVID-19. Ваксината на конкретната фирма ще бъде тествана с цел да се разбере нейната ефикасност при децата и подрастващите.

Известно е, че заразяванията при младежите се случват сравнително рядко. Въпреки това обаче, учените са решени да направят необходимата проверка. Екип от изследователи ще тестват продукта върху 300 доброволци на възраст от 6 до 17 години и 8 месеца.

Предвижда се на 240 от тях да бъде инжектирана доза от ваксината, докато на останалите ще бъде поставена ваксина за контролиране на менингит, за която е доказано, че е безопасна при деца, но се предполага, че ще предизвика подобни реакции като например болка и оток на мястото на инжектиране.

Всички доброволци живеят близо до четирите определени места за изследвания, а това са университета в Оксфорд, Университетската болница "Сейнт Джордж" в Лондон, Университетската болница в Саутхемптън и Кралската болница за деца в Бристол. 

Ако някое дете или родител пожелае прекратяване на процедурите, това ще бъде сторено незабавно, без да се иска обяснение за решението. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!