София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Атанас Скатов: На върха съм!

Българинът изкачи своя 7-ми осемхилядник
пропускане

Атанас Скатов: На върха съм!

Българинът изкачи своя 7-ми осемхилядник

1 годинаЛюбопитно 25 Боряна Райчева


"На върха съм!" Това съобщение изпрати в 04.43 българско време тази сутрин българският алпинист Атанас Скатов, изкачил своя 7-ми осемхилядник.
 
След 15-часов преход той успя да стъпи на връх Канчендзьонга - третия по височина  на планетата (8586м.) или по-скоро няколко метра под него. 
 
Кангчендзьонга е свещен за жителите на Сиким и съществува неофициално правило изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол.
Малко по-късно организаторите потвърдиха, че според телефонно обаждане от базов лагер, всички алпинисти в експедицията, общо 23-ма плюс шерпите, са достигнали върха.
 
След покоряването му, катерачите са тръгнали  към долните лагери. Целта е да слязат колкото се може по- ниско в зоната под 7000 метра.
 
Припомняме, че тази експедиция беше доста трудна за Скатов, тъй като той се разболя три пъти по време на изкачването. Въпреки това, не се отказа да атакува 8-хилядника.
 
Връх Канчендзьонга е 7- мият изкачен от Скатов връх  по проекта му за изкачване на Хималайската корона от 14 осемхилядника на планетата. 
 
Първият, който успя да достигне е  Еверест през 2014 г. и оттогава до сега е добавил в колекцията си още Манаслу, Аннапурна, Макалу; Лхотце и Чо Ойо, който достигна без употреба на кислород и шерп.
 
След кратка почивка и възстановяване, в средата на месец юни, следващата цел на алпиниста за този сезон ще бъдат върховете Гашербрум 1 и 2 в планинската верига Каракурум в Пакистан.