София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

БАБХ: Няма опасност България да пламне от листериоза

Бременни и онкоболни са най-уязвими

7 месецаЗдраве 4 Боряна Райчева


Няма опасност от епидемия от листериоза в България, уверяват от Агенцията по безопасност на храните, тъй като всички продукти, заразени с бактерията, са изтеглени от пазара. Какво количество от опасните немски колбаси и пушената скумрия от Румъния сме изяли обаче, не се знае.
„При пациенти, които са имунокомпетентни, инфекцията би могло да протече леко и самоограничаващо се, без да има място за паника и притеснение“, обясни гл.ас. д-р Магдалена Баймакова от Катедрата по инфекциозни болести към ВМА. Тя обърна внимание, че хората, които трябва да се наблюдават и да се следят за симптоми са рисковите групи - бременни, новородени, хора с подтиснат имунитет, възрастни над 65-годишна възраст, при които се очаква развитие на инвазивна форма на инфекцията с по-тежко клинично протичане и може да се стигне до евентуална хоспитализация.
Най-честите симптоми на листериоза са температура, гадене, повръщане и диария. При рисковите групи обаче е възможно задълбочаване на заболяването, което се изразява в настъпване на бактериемия, развитие на септично състояние, засягане на централната нервна система, на сърцето, белия дроб, пневмония, менингити, менингоенцефалити, засягане на стави и кости, както и перитонити. Хората с хематологични и онкохематологични заболявания, както и тези, които са на онкотерапия, е добре да си припомнят дали са консумирали посочените продукти, да се самонаблюдават в рамките на 1 до 4 седмици и ако имат някои от симптомите, да посетят своя лекуващ лекар, посъветва д-р Баймакова.