София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Белият дом подкрепи протестите в Иран

Протестиращи подпалиха статуя на аятолах Хомейни
пропускане

Белият дом подкрепи протестите в Иран

Протестиращи подпалиха статуя на аятолах Хомейни

6 месецаОбщество 16 Боряна Райчева


Белият дом осъди използването на "смъртоносна сила" срещу демонстранти по време на размирици в Иран, при които двама души намериха смъртта си - цивилен и полицай, десетки бяха арестувани, а достъпът до интернет беше блокиран, съобщават световните агенции.

Полицай е застрелян по време на сблъсъци в западната част на страната в събота и е починал на следващия ден, съобщава държавната информационна агенция IRNA. Няколко души са били ранени, а десетки - арестувани при демонстрациите, при които граждани с автомобили блокираха магистрали, а обществена собственост беше подпалена.

"САЩ подкрепят иранския народ в неговия мирен протест срещу режима. Ние осъждаме смъртоносната сила и строгите ограничения на комуникациите, използвани срещу демонстрантите", заяви в изявление прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам.

Безредиците започнаха в петък, 15 ноември, часове веднага след като беше обявено, че цената на петрола в Иран ще нарасне до 15 000 риала за литър (12 американски цента) от 10 000 риала за първите 60 литра на месец, и до 30 000 риала за всеки литър допълнително гориво. Икономиката на страната е в тежка криза от май миналата година, когато американският държавен глава Доналд Тръмп едностранно оттегли САЩ от ядреното споразумение от 2015 г. и отново наложи строги санкции на страната.

Достъпът до интернет беше ограничен ден след избухването на демонстрациите. Въпреки това в Twitter се появиха видеа от протестите, включително запис, показващ как протестиращи подпалват статуята на аятолах Хомейни - човекът, който се счита за основател на Ислямската република в сегашния ѝ вид.