София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Бензиностанциите с отсрочка за смяната на фискалния софтуер

Търговците ще могат да работят както досега до 30 септември

12:19 ч. 18.06.2019 г.Икономика 14

Бензиностанциите получават отсрочка за смяната на фискалния им софтуер, съобщи Инвестор.

Министерството на финансите предлага нови промени в наредбата № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации.

В бензиностанциите, които имат сключен договор за внедряване на фискалния им софтуер (ЕСФП) от одобрен след 1 април 2019 г. тип и изготвен график за внедряване по обекти, представени по електронен път на Националната агенция за приходите (НАП) до 31 юли 2019 г., ще могат да продължат да работят по досегашния ред до 30 септември.

Промяната е направена след среща между представители на бензиностанциите и Министерството на финансите, посочва се в мотивите на вносителя.

„Предложеното удължаване на срока има за цел, от една страна, да се предостави достатъчно време, необходимо за наблюдаване в реални условия работата на ЕСФП преди да бъдат внедрени масово в търговските обекти, а от друга, да се даде възможност за поетапното внедряване на ЕСФП, за да не се стига до прекъсване на дейността на търговските обекти“, посочва се още в мотивите.

„Също така е отчетен фактът, че за целите на масовото внедряване на ЕСФП в търговските обекти е необходимо да бъде предоставен допълнителен период от време за осигуряване на безпрепятственото функциониране и инсталиране на ЕСФП“, посочват още от финансовото министерство.

Промяната на срока ще влезе в сила в деня на обнародването на наредбата в Държавен вестник.