София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Безлов: Имотните измами с възрастни хора достигат 4000 годишно

Според анализатора разкриваемостта е изключително ниска

08:42 ч. 04.10.2019 г.Крими 31

Статистическите данни показват, че има подобрение в сравнение със златните времена на битовата престъпност. Това заяви Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

Той посочи, че за съжаление нищо радикално не се е предприело през последните 30 години. Има драматичен спад в броя на полицаите на глава на населението. В момента сме сред последните места по брой полицаи на глава на населението. 

По думите му в случая с Малашевци става дума за ромска група, която се е занимавала с имотни измами, които са насочени към хора с психични и когнитивни проблеми. Той посочи, че в действителност има и по-мащабни имотни престъпления. Годишно има около 3500-4000 престъпления срещу възрастни хора, информира Безлов. 

Той разкри и схемата, по която се случват измамите. Търсят се лица чрез болногледачи, общински служители, по гробищата дори. Правят се справки по общините, извършва се документалната подготовка и се прехвърлят на хора, които са "бушони", след което се продават. И ако не се появят роднини, имотът се препродава. Безлов даде за пример случай, за когото стана дума в последното предаване "Честно казано с Люба Кулезич", в който двама души губят семейната си къща по този начин.