София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Биляна Гяурова: ВСС е изцяло поставен на колене

Ролята на ВСС е от значителна важност за създалата се ситуация в страната

Биляна Гяурова: ВСС е изцяло поставен на колене

Ролята на ВСС е от значителна важност за създалата се ситуация в страната

44 мОбщество 1719 Кристина Иванчева


Представителят на Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев не предположи, че ВСС или Етичната комисия към прокурорската колегия може да се сезира и заяви, че не съществува проблем, което само по себе си е проблем. Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи, във връзка с декларации от адвокатски колегии за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

"ВСС е изцяло поставен на колене", отчита тя. Комисията по професионална етика към прокурорската колегия би могла да направи проверка и после безупречно да отиграе процедурата като се гласува без дебат и накрая ще излязат отново със становището, че всичко е наред.

Гяурова казва, че Гешев може да влезе в дебат за промяна на Конституцията и да направи промени в Закона на съдебната власт. Така може да покаже, че не е притеснен от създалата се ситуация.

Според нея, протести трябва да има и пред сградата на ВСС. "Въпрос на добро управление е както президентът, така и Парламентът и ВСС да заявят открито позицията си. Част от хората, които са по върховете на държавата, са изчерпани", добавя тя.