София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

"Биволъ" алармира: Общината в Бургас изсича вековни дървета

Това става без документи за разрешение, твърди журналистът Асен Йорданов
10 мПолитика 1259 Велина Велинова

За незаконна сеч на вековни дървета алармира журналистът от "Биволъ" Асен Йорданов. Той е заснел 5-минутно видео, в което се вижда как служители на община Бургас секат дървета и окастрят други.

По думите на Йорданов, общинските служители не са показали документ за разрешение, който да ги оторизира да извършват сеч на тези дървета. Обяснили са, че предстои този документ да бъде показан, но това така и не е станало. 

"Показателен е фактът, че по настояване на местните институции МОСВ и Ревизоро преди дни са премахнали защитения статут на Вековно дърво - една от най-старите черници в България, расла още преди Бургас да е бил град. Тя пречи на бъдещи строителни интереси, въпреки че е надживяла стотици години природните стихии и човешките поражения! Тази лобистка и незаконна заповед също е обжалена пред ВАС, с надеждата че има все още оазиси на законността в България и те са в българския съд!", пише в позицията си във Фейсбук Йорданов.

Той припомня, че преди 11 години при едно от делата срещу изсичането на 350 дървета в центъра на Бургас съдът на всички инстанции е определил сечта като незаконна. Дърветата обаче вече са били изсечени. Поисканите по съдебен ред експертизи, които да легитимират сечите, се оказали съставени със задна дата.

Асен Йорданов твърди, че разрешенията за сеч не се публикуват, а би трябвало "да бъдат обществено достояние и евентуално обжалени съборени в съда като публични административни актове". 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!