София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бившият македонски вицепремиер Кочо Ангюшев в черния списък на САЩ

Ангюшев е извършил злоупотреби със служебното си положение, докато е вицепремиер в правителството на Зоран Заев

2 месецаПолитика 24 Марияна Стойчева

САЩ санкционираха бившия македонски вицепремиер Кочо Ангюшев заради "мащабна корупция". 

Ангюшев е извършил злоупотреби със служебното си положение, докато е вицепремиер в правителството на Зоран Заев.

"Ангюшев е използвал частните си бизнес интереси, подкопавайки общественото доверие в Северна Македония в държавните институции и процеси. Днешното действие показва, че Съединените щати застават зад тези хора в Северна Македония, които искат корумпирани държавни служители да понесат отговорност“, се казва в изявлението на Държавния департамент. САЩ също така забраниха на съпругата му Елизабета и децата им - Ангел и Огне да влизат на американска територия.

БГНЕС припомня, че Ангюшев е вицепремиер по икономическите въпроси на РСМ от 2017 до 2020 г. Той е определян за един от петте най-богати македонци като собственик и изпълнителен директор на групата Феро Инвест и завода БРАКО.

В съобщението се посочва още, че това назначение за Ангюшев "потвърждава ангажимента на Съединените щати да се борят с корупцията, която вреди на обществения интерес, възпрепятства икономическия просперитет на страните и намалява способността на правителствата да отговарят ефективно на нуждите на своите хора".

В кратък коментар Ангюшев каза, че е "много изненадан" от решението на Държавния департамент.

"Епидемия от корупция"

Посланикът на САЩ в Скопие Анджела Агелер заяви, че санкциите на Вашингтон срещу мощните фигури в РСМ са опит за преборване на "епидемията от корупция" в Северна Македония.

Агелер обяви, че Кочо Ангюшев няма да бъде последната мощна фигура в "черния списък" на Вашингтон.

"Санкциите срещу бившия вицепремиер по икономическите въпроси Кочо Анджушев и семейството му са още едно доказателство, че САЩ ще продължат да санкционират корумпираните фигури в тази страна и в региона, независимо от тяхната позиция, политическа принадлежност или времето на техните злоупотреби", подчерта американския посланик.

"Факт е, че нашите усилия и санкции не могат да поправят епидемията от корупция в Северна Македония. В крайна сметка зависи от служителите и гражданите на тази страна да потърсят отговорност и промяна", добави Агелер.

Припомняме още, че през месец юли САЩ поставиха в черния списък един от най-известните и най-богати бизнесмени от Северна Македония, Орце Камчев, за корупция, пране на пари, подкупи и застрашаване на сигурността на Западните Балкани.

През ноември Вашингтон санкционира нови 8 души от най-мощните фигури в РС Македония и на Западните Балкани, както и мрежата от компанни на Камчев.

Цялото имущество на посочените по-горе лица, което се намира в Съединените щати, е блокирано. Санкциите включват забрана за предоставяне или получаване на средства, стоки или услуги от, на или в полза на санкционираните. Освен това финансовите институции и други лица, които участват в определени транзакции или дейности със санкционираните лица, могат да бъдат санкционирани.

Снимка: БГНЕС