София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

БХРА: Русия обмисля премахване на ДДС за ресторантите

За намаляване на ставката ДДС в Европа на 5 на сто настояват от ХОТРЕК и БХРА
5 мИкономика 240 Ивана Иванова

Зам.-кметът на Москва Владимир Ефимов е поискал от руското правителство намаляване или пълно премахване на ДДС за ресторантьорския бизнес, съобщи РИА Новости.

“Редовно се срещаме с представители на бизнеса като част от Стратегическия съвет, като предлагаме на бизнеса различни мерки за подкрепа, включително такива с регулаторен характер.

Обърнахме се към федералното правителство с предложение за значително намаляване или пълно премахване на ДДС за ресторантьорския бизнес, което значително ще намали тежестта върху бранша и ще им помогне да преодолеят този труден период”, каза Ефимов.

Според него ресторантьорството е сред индустриите, които са най-тежко засегнати от епидемията от коронавирус, и трябва да са обект на мерки за подкрепа от местната управа в Москва.

За намаляване на ставката ДДС в Европа на 5 на сто за заведения, хотели, ресторанти и за целия сектор на гостопримеството, настояват и от ХОТРЕК – Европейската асоциация на хотели, ресторанти, кафенета и заведения, на която Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е единствен пълноправен член за България.

Според ХОТРЕК и БХРА намаляването на ставката на ДДС ще подпомогне както бизнеса, така и заетите в сектора, потребителите, националните и европейска икономики.

Според анализа на ХОТЕРК с подобна мярка ще се запазят дълготрайно работните места в бранша и ще се гарантират по-добри заплати на заетите в него, ще се спасят засегнатите от кризата сектори, ще се привлекат повече инвестиции, ще се намалят цените за крайните клиенти, ще се повиши качеството на предлаганите услуги и в крайна сметка ще се подпомогне устойчивото развитие на индустрията. Освен това намаляването на ДДС в ЕС на 5 на сто ще допринесе косвено и за растежа и заетостта в свързаните индустрии (като строителството). В хазната влизат допълнителни приходи и се пестят разходи от социални помощи, изчисляват от ХОТРЕК.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!