София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

България замесена в разследване за нелегални трансплантации на японци

През април 2021 година двама японци са получили трансплантация на бъбрек в болница в България
5 мКрими 266 Кристияна Стефанова

Схема за незаконни трансплантации на органи, в които е замесена България, разкрива японски вестник.

През април 2021 година двама японци са получили трансплантация на бъбрек в болница в България.

Операциите им са били организирани от 58-годишен турчин, който е бил задържан в Украйна по обвинение за трафик на органи. Трансплантациите са преминали успешно, но мъжът спрял да посредничи, след като българските власти започнали разследване за нелегални трансплантации от живи донори, извършени в страната през 2019 - 2021 г., твърди още японското издание.

Схемата в Япония започнала да се разплита, след като вестникът получил записи, в които въпросният турчин предлага трансплантации в Шри Ланка. Той бил свързан с неправителствена организация, която го потърсила за помощ, след като заради коронавируса нуждаещите се от нови органи японци не може ли да бъдат оперирани в Китай. Турчинът предлагал трансплантации и в други държави, сред които Украйна, Узбекистан и Киргизстан.

Споменатата НПО отрича всякакви връзки с турчина и незаконния трафик на органи и трансплантации. В разследването не се споменава нито името на болницата в България, където са били трансплантирани японците, нито за кой град става въпрос.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!