София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

България замесена в разследване за нелегални трансплантации на японци

През април 2021 година двама японци са получили трансплантация на бъбрек в болница в България

5 мКрими 432 Кристияна Стефанова

Схема за незаконни трансплантации на органи, в които е замесена България, разкрива японски вестник.

През април 2021 година двама японци са получили трансплантация на бъбрек в болница в България.

Операциите им са били организирани от 58-годишен турчин, който е бил задържан в Украйна по обвинение за трафик на органи. Трансплантациите са преминали успешно, но мъжът спрял да посредничи, след като българските власти започнали разследване за нелегални трансплантации от живи донори, извършени в страната през 2019 - 2021 г., твърди още японското издание.

Схемата в Япония започнала да се разплита, след като вестникът получил записи, в които въпросният турчин предлага трансплантации в Шри Ланка. Той бил свързан с неправителствена организация, която го потърсила за помощ, след като заради коронавируса нуждаещите се от нови органи японци не може ли да бъдат оперирани в Китай. Турчинът предлагал трансплантации и в други държави, сред които Украйна, Узбекистан и Киргизстан.

Споменатата НПО отрича всякакви връзки с турчина и незаконния трафик на органи и трансплантации. В разследването не се споменава нито името на болницата в България, където са били трансплантирани японците, нито за кой град става въпрос.