Българското бяло саламурено сирене вече е защитена марка
Седмица след като българското кисело мляко бе обявено за защитено, вече и сиренето е в списъка
Седмица след като Европейската комисия одобри включването на "Българско кисело мляко" като защитено наименование за произход, от пресслужбата на изпълнителния орган на Европейския съюз съобщиха, че в списъка ще бъде добавено и "Българско бяло саламурено сирене".
В съобщението на ЕК е посочено, че 'Българско бяло саламурено сирене"/Bulgarsko byalo salamureno sirene е ферментирал млечен продукт, произведен от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко с добавка на закваски, съдържащи Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и симбиотични закваски от бактериите Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, получени чрез подсирване с мая за сирене, преминали необходимата обработка, отлежали в саламура и са предназначени за консумация.
Списъкът на всички защитени географски означения може да бъде намерен в базата данни eAmbrosia.