София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Богдан Кирилов: Очакваме около 2 милиона българи да са ваксинирани до юни

Според председателя на Изпълнителната агенция по лекарствата няма данни дали южноафриканският вариант на вируса се повлиява от ваксините
4 мОбщество 280 Златина Петкова

"При одобрените три ваксини очакванията са до юни месец да се постигне покритие от два милиона население у нас", заяви пред "Нова телевизия" председателят на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. 

"Доставките за февруари ще са в размер на 260 000. В зависимост от това каква информация ще ни бъде предоставена, ще се вземе предвид и ще се направи преценка до кога да бъдат поставени всички дози. Тази седмица очакваме втора пратка от 31 200 дози от оксфордската ваксина. Около 20 февруари се очакват 81 000 дози и в края на месеца 118 000 дози. До края на юни ще има малко под 2 млн. ваксинирани. Влага се сериозен ресурс в изследване на информацията за ефективността“, коментира още Кирилов.

Той посочи, че няма данни за това дали южноафриканският вариант на коронавируса се повлиява от ваксините. 

„За британския вариант за сега няма опасения да няма ефективност на ваксини. В начален етап са и за южноафриканския вариант. В следващите седмици ще имаме повече информация. Важното е, че всички компетентни институции са ангажирани“, допълни Кирилов.Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!