София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Богдан Кирилов: Около 5,5 милиона ваксини очакваме до края на юни

От ваксината на „Модерна" доставките също ще бъдат всяка седмица
48 сЗдраве 196

Около 5,5 милиона ваксини очакваме до края на юни от „Модерна“, „Пфайзер“, „АстраЗенека“ и „Янсен“. Това каза в предаването „Денят започва“ по БНТ директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„В последните седмици се е повишил делът на РНК-ваксините, това, което се очаква в следващите седмици, е значително количество от „Пфайзер". Следващата седмица доставката ще бъде от около 140 000 дози, през май по 270 000 дози ще идват всяка седмица, а през юни по 410 000“, обясни Кирилов.

„От ваксината на „Модерна" доставките също ще бъдат всяка седмица. До края на месец юни се очакват около половин милион дози от ваксината на „Янсен", от „Пфайзер" са 3,5 милиона, от „Модерна" - около 420 000, от оксфордската ваксина - около 1 млн.. Около 5,5 милиона до края на юни", обобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

По думите му над 650 хил. са поставените дози в България. Той препоръча хората, ваксинирани с „Астра Зенека", да изчакат 84 дни и след това да обмислят поставянето на втора доза, но при лица, при които не са настъпили сериозни нежелани лекарствени реакции след поставянето на първата доза, и не попадат в рисковата група, е препоръчително да се постави втората доза от съответната векторна ваксина. "В момента има клинични изпитвания за поставяне на трета доза от „Пфайзер". Всички производители провеждат такива клинични изпитвания. Ще видим и в зависимост от разпространението на новите варианти до каква степен ще е необходимо", коментира той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!