София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Бойко Борисов не е декларирал къща в Банкя от 138 кв.м.

Сателитните снимки на обекта публикува главният редактор на „Биволъ“

Бойко Борисов не е декларирал къща в Банкя от 138 кв.м.

Сателитните снимки на обекта публикува главният редактор на „Биволъ“

1 годинаПолитика 60 Боряна Райчева


Апартаментгейт стигна и до министър-председателя на България, разделил се с част от министрите си покрай скандала с имотите на властта.

Премиерът Бойко Борисов никога не е декларирал къща в Банкя от 138 кв.м. За това съобщи в своя Фейсбук профил главният редактор на сайта за разследваща журналистика Биволъ Атанас Чобанов. 

Информацията се потвърждава от сателитни снимки в Google Earth и данни от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, между 2007-2008 и 2010 г. Информацията е игнорирана от повечето медии, цитирана е от сайтовете E Vestnik и Факти.  

От кадрите се вижда, че в имот, собственост на Бойко Методиев Борисов в Банкя, е "поникнала” къща с разгъната застроена площ от 138 кв.м. Строежът е в съседен имот на фамилната му къща, закупен от братовчеда Радослав Иванов през 2007 г. на символична цена.

Разрешението за строеж номер 200 е получено на 16 октомври 2008 г. от главен архитект на Банкя. Строителната площадка е открита на 07 ноември 2008 г. Строежът е заснет и нанесен в кадастралния план на София на 17 септември 2009 г.

Докато Борисов строи новата къща, старата му фамилна къща е ипотекирана за финансиране на предизборната кампания на ГЕРБ.

Новият имот получава Акт 16 на 13 октомври 2009 г., когато Бойко Борисов вече е министър-председател.
Според Атанас Чобанов тези документи са публични и са налични в сайта на Столична община.

Но в имотната декларация на Борисов, подадена през 2010 г. пред Сметната палата за придобитото имущество, получените доходи, дадени обезпечения и направените разходи през предходната календарна година в периода 1 януари - 31 декември 2009 г., такава къща няма.

Къщата я няма и в следващите му декларации и до ден днешен, обобщи главният редактор на „Биволъ“.