София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Болница връща онкоболни след спор със здравната каса

Пациенти се оплакват от отказано лечение

Болница връща онкоболни след спор със здравната каса

Пациенти се оплакват от отказано лечение

12 месецаЗдраве 46 Боряна Райчева


Пациенти твърдят, че от началото на седмицата им е отказвано лечение и са връщани от МБАЛ „Сердика“. Причината е достигнат лимит на отделенията в болницата, които отговарят за онкоболните.

 

Д-р Методи Янков, управител на МБАЛ „Сердика“ заяви, че от снощи е започнала спешна и пълна проверка на болницата, която ще докаже, че са спазени правата на пациентите, закона за здравето и националния рамков договор.

 

„На 27, 28 и 29 поради изчерпване на нашия държавен лимит от касата за общоболничния бюджет, ние върнахме планови пациенти, като ги пренасочваме от днес нататък, защото приетите днес, утре и вдругиден са ни за новия период – месец юни, когато ще започнем с новия бюджет, обясни управителя на болницата.

 

Д-р Янков обясни, че 30% от леглата в болницата са за онкоболни, а на разположения са 3 отделения.

 

„Ние сме едно от най-големите лечебни заведения, които се занимавят с онколоия, имаме 3 отделения. Но 50% от нашия бюджет е за лечението на тези пациенти и ние не можем да си позволим да затворим други отделения, за да продължим с лечението на онкоболните“.

 

Болницата обещава, че ще се справи и няма да отказва лечение на нито един планов пациент.

 

Управителят обясни, че е поискал от здравната каса да му бъдат отпуснати предварително 5% от предвидения бюджет за планови пациенти, но отговор така и не е получил, в следствие на което болницана загубила 130 000 лева за месец април.