София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Болницата, която остави пациентите си на стълбите, излезе с проект за площадка за хеликоптери

УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив е готова с проект за модерно съоръжение
36 сЕвроком 1211

УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив е готова проект за модерна хеликоптерна площадка върху многоетажен паркинг.

Припомняме, че пловдивската болница остави двама от своите пациенти на стълбите при хаос по време на прием в новото им COVID отделение. Те по-късно починаха в Университетската болница. 

От ръководството на болницата се оправдаха, че такива неща се случват и го нарекоха нещастно съвпадение на факти.

Лекар от пловдивската болница: Не се фокусирайте върху 40-те минути. Случаят е нещастно съвпадение на факти

Шефът на пловдивската болница призна: Липсата на човещина е големият проблем в ситуацията

От болницата изпратиха прессъобщение, в което обясняват проекта.

Функционалното съоръжение с естакада и топла връзка към Спешно отделение ще бъде на ново място, от 8 години старият бетонен терен не е собственост на болницата.

Във връзка с материал на г-н Радко Паунов („24 часа“) и във връзка със засиления интерес на медии относно състоянието и използването на т.нар. „хеликоптерна площадка“ до бул. „Свобода“ и в близост до Хирургическия блок на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив, Ви информираме за следното:

Бетоновата площадка, използвана в миналото при необходимост за приземяване на хеликоптери, е разположена в поземлен имот, който от 2013 година не е собственост на УМБАЛ „Свети Георги“.

Площадката е изгубила първоначалното си предназначение в годините 2000-2009 г., като окончателно изчезва от кадастъра и кадастралната карта на 3 юни 2009 г.

През посочения период не са били предприемани действия за възстановяване или узаконяване на площадката, като тогава лечебното заведение е имало дял в собствеността върху имота, в който се е намирала бетоновата площадка.

Новото ръководство на лечебното заведение, което встъпи в длъжност през лятото на 2010 г., предприе действия за възстановяване на функциите на площадката, но през 2013 г. в резултат на градоустройствено планиране и урегулиране, имотът премина изцяло в собственост на държавата.

Местоположението на площадката вече е несъвместимо с предвижданията на общия устройствен план на града, поради жилищното застрояване и новопостроения булевард – продължението на бул. „Свобода“ покрай парк „Отдих и култура“.

Към момента не са ни известни правният статут и собствеността върху имота.

През 2013 г. ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД предприе действия за проектиране и строителство на нова хеликоптерна площадка. Планиран е за строителство многоетажен паркинг непосредствено до Спешния портал на болницата с модерна хеликоптерна площадка. Инвестиционният проект е завършен изцяло и към момента УМБАЛ „Свети Георги“ търси финансиране за изпълнението му. Проектът включва изграждане на площадка за приземяване на съвременни хеликоптери на покрива на паркинга, с директен коридор (естакада) и топла връзка към Спешно отделение

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!