София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Бойко Рашков снимките с Димитрови: Аз как мога да знам, че се занимават с контрабандна дейност

"Нека изкарват колкото кучета и котки искат,,

26 дниПолитика 14 Марияна Стойчева

,,Аз откъде мога да допускам, че някой може би се занимава с такава дейност и главният секретар може би е във връзка с тях". 

Това заяви бившият вътрешен министър Бойко Рашков относно изтеклите снимки, от които става ясно, че Рашков и арестуваните за контрабанда заедно с бившата шефка на Митниците Петя Банков- Марин и Стефан Димитрови се познават. Имаше и фотоси от лични празненства на ексминистъра на вътрешните работи и настоящ депутат от ПП-ДБ, на които са присъствали хасковските баща и син, сочени за приближени до кантрабандеста Паскал, който съще е обявен за издерване във връзка с "митническото ОПГ". 

"Главният секретар на МВР дойде с тях (на рождения му ден - бел. ред.). Аз също ги познавам, разбира се. Но какво да кажа - тия назад, тия напред? Идват хората да ме поздравят. Като дойде някой на гости у вас и ви поздрави за съответен празник, нали не му правите справка за криминалното настояще? Аз откъде мога да допускам, че някой може би се занимава с такава дейност и главният секретар може би е във връзка с тях", обясни преди два дни Бойко Рашков.

Освен снимката от рождения му ден, в последните дни се появиха и кадри с непотвърдена автентичност, на които се вижда Коцев с малко пуделче, а на няколко други фотоси е същото куче с купчини с пачки евро. На едно от изображенията се вижда отново Рашков, но седнал в ресторант с кучето до него.

"Нека изкарват колкото кучета и котки искат. И аз имам вкъщи. Нека докажат тези контрабандни канали, това са възловите въпроси, а не сега кой с куче и кой без куче. Това е нивото на прокуратурата", коментира Рашков пред Генка Шикерова в "Свободна Европа". 

Според бившия вътрешен министър като млад човек Стефан Димитров обича да парадира с познанства с известни лица и да ги разпраща на свои приятели.

"Това нещо е маниакално и не цели нищо. Главната цел е да се представи, че е в София, а той е от Хасково, и контактува на високи нива", смята Рашков. 

Той заяви, че в медиите е прочел как Живко Коцев казал, че има респект към него и затова контактувал с Димитрови - от лоялност. "Нямам обяснение на това. Тук има доста противоречия, нека бъдем по-щадящи. Има и други противоречия", посочи Рашков. "Защо той към мен вече като главен секретар, поддържайки отношения към тези хора, обяснява това с лоялност към мен - не мога да дам смислен отговор. (...) Става въпрос за натиск върху този човек (б.а. Живко Коцев). Ако е вярно това, което разбрахме - че са му отправяни закани и заплахи, ако не си подпише оставката, това граничи с престъпление по Наказателния кодекс".

Според Рашков Калин Стоянов е останал начело на МВР, защото е спечелил доверието на ГЕРБ и ДПС, за да им съдейства по време на провеждането на изборите.