София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Брекзит вероятно ще се отложи за пролетта на 2020 година

Настоящият краен срок е 31 октомври

Брекзит вероятно ще се отложи за пролетта на 2020 година

Настоящият краен срок е 31 октомври

12 месецаПолитика 5 Боряна Райчева


Повечето европейски страни ще подкрепят ново отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз (Brexit), независимо кой ще стане новият премиер на страната. За това пише The Times, позовавайки се на високопоставен източник.
Вестникът отбелязва, че правителствата на страните от ЕС са сигурни: новият лидер на Консервативната партия и ръководителят на британското правителство ще бъдат принудени да използват допълнително време за провеждането на нов референдум за преодоляване на кризата в правителството. В резултат на това крайният срок за Brexit ще се премести за пролетта на 2020 г.
По-рано британският заместник и бивш външен министър Борис Джонсън, който се смята за основен претендент за поста министър-председател, заяви, че Обединеното кралство във всички случаи ще се оттегли от Европейския съюз на 31 октомври.
Тереза Мей подава оставка днес. Тя многократно е заявявала, че не възнамерява да напусне поста на глава на правителството до приключване на първата част от сделката Brexit, но в крайна сметка промени решението си.
Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г. Властите трябваше да се откажат от първоначалния план, тъй като политиците не можеха да постигнат компромис по главния въпрос: кога, как и дали Обединеното кралство трябва да бъде отделено от Европейския съюз. В резултат на това Парламентът няколко пъти отхвърли предложението от май за споразумение с Брюксел, което доведе до криза в правителството. Европейският съюз даде на Лондон отсрочка в тази връзка два пъти. Настоящият краен срок е 31 октомври.