София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

БСП с 6 номинации за кандидат – президент

Мая Манолова и Михаил Миков са сред имената, обсъждани от левицата
пропускане

БСП с 6 номинации за кандидат – президент

Мая Манолова и Михаил Миков са сред имената, обсъждани от левицата

4 годиниПолитика 25 Боряна Райчева


БСП с 6 предложения за президентска кандидатура. Ръководството на партията избра имената, които ще бъдат обсъдени с другите партии в ляво.
Това са омбудсмана Мая Манолова, командирът на военно-въздушните сили в оставка Румен Радев, евродепутата Илияна Йотова, бившия лидер на социалистите Михаил Миков, както и народните представители Янаки Стоилов и Румен Гечев. Не е ясно каква ще е точната двойка, спрягана за вота наесен, като това зависи от номинациите и на другите партии, с които се водят преговори, обяви още председателя на БСП Корнелия Нинова. Тя е събрала най-много от гласовете на партийните членове, а веднага след нея е актьорът Стефан Данаилов. И двамата обаче са отказали да се включат в надпреварата за поста. Плановете на Нинова са различни – заемане на премиерското място, след като ГЕРБ загуби надпреварата на предстоящите президентски избори.
На 9 агуст БСП ще проведе втори кръг преговори с партията на Татяна Дончева - „Движение 21“, а на 12 август предстоят решаващи разговори за обща двойка с АБВ.