София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Българската азбука със своя алея

Създават я в Пловдив

1 годинаОбщество 5 Боряна Райчева


Мечтали ли сте си някога да се разходите на живо до някоя от тридесетте букви от кирилицата?  Пловдивчани не само доказват, че това е възможно, но и надскачат мечтата, като дават възможност на жителите и гостите на града под тепетата да застанат редом не до една, а до всички 30 букви от българската азбука, разположени в пара. 
 
Освен, че ще радват всички, минаващи покрай тях, 80-сантиметровите знаци носят усмивка и на десетки хора с увреждания, които са се нагърбили с отговорната и важна задача да ги изработят. За емоциите си от участието в този проект те разказват пред "Нова телевизия".
 
Причудливата на пръв поглед идея възниква миналото лято. Като при участие в друг проект, хората в неравностойно положение се възмутили, че повечето надписи у нас са на латиница, което им пречило да ги разбират и така решават припомнят колко красива е нашата азбука.
 
В организирана работилница доброволците грундират дървените символи, а до няколко седмици те ще бъдат оцветени. Очаква се всички 30 букви да бъдат поставени в един от пловдивските паркове до края на април тази година.
 
Инициативата е част от събитията, свързани с домакинството на града под тепетата като Европейска столица на културата.