София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Буяр Османи: Никой не трябва да застрашава правата на българската общност в Македония

"Северна Македония има изключително успешен модел на мултиетническа държава", категоричен бе министърът на външните работи
41 сПолитика 386 Боян Марков

"Северна Македония има изключително успешен модел на мултиетническа държава". Това заяви на профила си във Фейсбук министърът на външните работи на страната Буяр Османи. 

Министърът бе категоричен, че никой не бива да застрашава правата на българската общност в Северна Македония.

Ето какво написа Буяр Османи:

"Позволете ми да отбележа:
Република Северна Македония има изключително успешен модел на мултиетническа държава. В допълнение към колективните права на по-големите общности съществуват и функционални механизми за защита на по-малките етнически общности. В този смисъл никой не бива да застрашава правата на българската общност в страната и тяхната уникалност; напротив, гражданските организации трябва да бъдат насърчавани да си сътрудничат с властите и да участват във всички механизми за упражняване на общностните колективни права. Веднага представителите на тези сдружения трябва да се свържат с преброителните органи и да поискат подходяща графа в преброяването, за да се определи количественото, демографското и географското разпределение на тази отделна общност, което би допринесло значително за формирането на бъдещите политики и на правителството, и на съответните звена на местното самоуправление и държавата като цяло".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!