Начало Новини Предавания На живо

Да платиш 2600 лева при изключено парно

Отбелязваме световния ден на потребителя
пропускане

Да платиш 2600 лева при изключено парно

Отбелязваме световния ден на потребителя

1 годинаОбщество 19 Боряна Райчева


На 15 март празнуваме Световния ден на потребителя. Той е въведен в Америка още през 1962-ра година. В България датата се отбелязва от 1991 година насам.
 
Навръх празника Красимир Маринов получава неочакван подарък от Топлофикация-София. Осъден е да заплати на дружеството сумата от 2600 лева, въпреки че парното му е изключено.
 
 "От седем години съм си свалил радиаторите. нямам ги, декларирал съм ги и те са ми ги запечатали, пломбите там са сложени.", обясни потърпевшият.
 
Сметката  е за така наречената такса сградна инсталация. Дължимата сума се оказва непосилна за 6-членното семейство на Красимир, което се издържа с 1200 лева на месец.
 
"Имам съпруга, две деца, голяма дъщеря  и син на 19 години, който е студент тази година.  Шестият член на семейството ми е фактически внучката, която си иска своето.", разказва Красимир.
 
Надеждата на мъжа е да получи разсрочване, по закон обаче дори това да стане, той трябва да внесе като първа вноска 30% от парите.
 
В положението на Красимир са още стотици ползватели на услугите на Софийското дружество. От тяхно име име той днес се срещна с лидера на левицата Корнелия Нинова. Нинова  участваше в среща с представителите на Федерацията на потребителите в България, за да обсъдят сходни на този проблеми и да потърсят заедно решение.
 
"Вие чувате, че всичко, което се прави в момента е в защита на големите, на монополистите, но корпорациите, които изтикват по всякакъв начин- с цени, с такси на услуги, човека се оплака. По всякакъв начин последните пари на потребителите. Това трябва да се промени.", коментира Корнелия Нинова.
 
А, за да се промени, от Федерацията на потребителите в България настояват за редакция на редица закони, между които този за енергетиката, премахването на спорните чл. 417  и 410 от ГПК, приемане на второ четене на Закона за храните и редица други. Дали това ще това ще се случи в този или в някой следващ парламент, предстои да разберем.