София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ДБ внесе промени в Конституцията: Иска закриване на спецсъда и комисията на Цацаров

Предлага се лустрацията да обхване проверка за „чисто минало“

Нов Висш съдебен съвет, изцяло нови правила за избор и освобождаване на тримата големи в съдебната власт, по-кратък мандат на главния прокурор, лустрация, гражданска законодателна инициатива. Това са част от предложенията на „Демократична България“ (ДБ) за промени в Конституцията, които от коалицията внесоха още в първия ден на 45-то Народно събрание (пълния текст на проекта виж тук), пише Lex.BG.

Според ДБ законопроектите на гражданите трябва да се разглеждат наравно с тези на правителството и депутатите и по същите процедури. „Приемането на тази възможност би допринесло за това да имаме законодателен процес действително отворен към гражданите и съобразен с дневния ред и интересите на гражданското общество. Също така, тази процедура ще създаде възможност за контрол върху открито лобистки законопроекти, внасяни от отделни народни представители“, твърдят от коалицията.

„Предлага се лустрацията да обхване както проверка за „чисто минало“ (липса на принадлежност към комунистическите служби за сигурност, или заемането на висши ръководни позиции в комунистическата партия), така и проверка за интегритета на кандидатите за висши публични длъжности, вкл. на тяхната лоялност към демократичните ценности и принципи“, обясняват от ДБ.

И посочват, че тя ще важи 10 години – до 2030 г. Засегнати от нея ще са заемащите висши ръководни публични длъжности в държавните органи, пряко свързани със сигурността и отбраната на страната, всички магистрати от окръжно ниво и отгоре, ВСС и инспекторатът към него, Конституционният съд, Комисията за защита от дискриминация, омбудсманът, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и Комисията за защита на личните данни.

От "Демократична България" предлагат и изменения в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество - законът, който регламентира дейността на антикорупционната комисия, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!