София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Делото срещу Румяна Ченалова продължава

Тя е обвинена в сътворяването на документ с невярно съдържание
9 сПравосъдие 414 Златина Петкова

Делото срещу бившия съдия Румяна Ченалова продължава. Според държавното обвинение през 2013 година, в качеството си на действащ магистрат, Ченалова е извършила престъпление по служба и е съставила документ с невярно съдържание.

Припомняме, че за първи път Ченалова беше дадена на съд през 2016 г., във връзка с дело по искова молба на "Обединени енергийни търговци" срещу НЕК, на което е била съдия. Според прокуратурата тя е действала в полза на частното дружество, от което НЕК е претърпяла сериозни финансови щети.

Тогава защитата на Ченалова иска да се прекрати досъдебното производство и делото да се върне на прокуратурата, тъй като не са отстранени нарушения по обвиненията. След два месеца забавяне за отстраняване на нарушенията, делото беше върнато в съда.

Ченалова заявява, че като нейно нарушение са приписани задължения на ищците, в които съдията няма място. И по думите ѝ, ако делото не е било прехвърлено в спецсъда, тя щяла да има оправдателна присъда.

На този фон, преди дни стана ясно, че бившият съдия ще направи опит да влезе в политиката. Румяна Ченалова поведе листата на партия “Възраждане” в Кюстендил.

Припомняме, името на екс-магистрата стана известно след изказването на бившия френски посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, който се възмути от опит за кражба на клон на френско дружество чрез съдебната система. Кабан заяви, че и в съда у нас "има гнили ябълки". 

Ченалова нашумя и покрай скандала с изтеклите записи, на които тя и нейна колега Владимира Янева коментират премиера Борисов. След изтеклите записи в публичното пространство те станаха известни като “двете каки”.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!