София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Демерджиев: Хартиената бюлетина привлича повече купуване и продаване на гласове

Около 200 души не са били допуснати на 4 февруари за честванията за Гоце Делчев в Северна Македония


"Първите български екипи са на място в Турция и работят там, където има нужда. Екипът, който се движи сухопътно по пътищата, вече е близо до района, но той е в много тежко състояние и придвижването им става изключително бавно", каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той обясни, че и другата група ще се включи в спасителните акции.

България има ясно разписан план за действие при земетресения. Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е добре подготвена. Тези планове са сведени до областни и общински администрации, мисля че сме подготвени, уточни Демерджиев. 

По отношение на казуса с РСМ, министърът отбеляза, че около 200 души не са били допуснати на 4 февруари за честванията за Гоце Делчев в Северна Македония. 

"Получих уверение, че няма да има подобни пречки от тяхна страна. Всяка провокация поражда ответна реакция. Ние трябва да сме отговорни и да не наливаме масло в огън, какъвто не трябва да има между двете държави. Списъкът с българите, които не се били пропуснати през границата на югозападната ни съседка ще бъде изпратен на президента на Северна Македония Стево Пендаровски", подчерта Демерджиев. 

"Връщането на хартиената бюлетина ни постави пред предизвикателство. Опитваме се да накараме дирекциите да ползват повече оперативни методи. Хартиената бюлетина привлича повече купуване и продаване на гласове", коментира Демерджиев казуса с Изборния кодекс.