София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Денков: Изкуственият интелект трябва да се включи в образованието

Европейската комисия договори първата в света система за регулиране на изкуствения интелект

2 месецаОбразование 29 Марияна Стойчева

,,Изкуственият интелект да се изучава в училище''.

Toва предложи премиерът акад. Николай Денков по време на парламентарен контрол. Той обясни, че в бъдеще младежите ще работят с ИИ, който пък може да реши проблема с ниската производителност.

"Образованието трябва да включи по най-интегралния възможен начин методите и изучаването на изкуствения интелект, за да може да подготви децата и младежите - хората, които ще работят в използването на тези технологии", каза премиерът.

Денков заяви, че България все още е с една от най-ниските производителност на човек, който работи в нашата икономика.

,,Ето една възможност ние не просто да наваксаме, а да отидем много по-напред, ако ускорено успеем на включим в нашите бизнес процеси и фирми  съответните възможности, които предоставят новите технологии, свързани с изкуствен интелект, а те са много, не една и две", допълни акад. Денков. 

Припомняме ви, че Европейската комисия договори първата в света система за регулиране на изкуствения интелект. Тя има изисквания към създателите на ИИ, приложенията, възможността да бъдат правени тестове преди пускането на пазара. Целта е да се минимизират рисковете и в същото време тези технология да бъде използвана от бизнеса и хората.