София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Депутатите очакват Борисов в парламента

Премиерът в оставка към момента е в болница и се очаква да бъде изписан днес
8 сПолитика 904 Мирослав Митков

С решение на депутатите в петък днес министър-председателят в оставка Бойко Борисов е задължен да се яви за изслушване в парламента за Националния план за възстановяване и устойчивост.

Днешният дневен ред предвижда единствено изслушване на премиера в оставка Бойко Борисов и неговия първи финансист Кирил Ананиев.

Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън“, която внесе решението, с което депутатите задължиха премиера да дойде в парламента, заяви, че Борисов не може да се подиграва с този състав на Народното събрание, така както го е правил с предишния.

„Една от стъпките за връщане на достойнството на парламента ще бъде довеждането на премиера Борисов тук пред народните представители“.

Борисов обаче не разбира защо трябва да отиде в парламента, след като са гласували оставката му и той вече е обикновен гражданин. Той напомни, че План за възстановяване има и той е в Народното събрание. Депутатите могат да го приемат или отхвърлят, но трябва да спрат да спекулират, че План няма, настоя премиерът в оставка.

„Ето го Плана. Но те ме викат не за Плана, те искат да правят от парламента Народен съд“, каза той.

Борисов към момента е в болница и се очаква да бъде изписан днес. От думите му става ясно, че вероятно няма да се яви пред депутатите.

„Просто от истерични жени, от такива злобни жени, а те всичките се събраха там - и Таня, и Капон, и Мая, и Корнелия… Ако нещо щеше да допринесе - да отида, но те искат да викат и да направят патаклама в парламента“.

Тази седмица в пленарна зала за първо гласуване влизат и предложенията за промени в Изборния кодекс, направени от ГЕРБ за мажоритарния вот. Тези на „Демократична България за дистанционно електронно гласуване и на „Изправи се! Мутри вън! За въвеждане на 32-ри избирателен район извън страната.

Според програмата на парламента новите изборни правила ще бъдат разгледани в петък. Тогава ще се разглеждат и промените в закона за политическите партии, предложени от „Има такъв народ“, включително партийната субсидия да бъде намалена от 8 лева на 1 лев за получен действителен глас.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!