София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Детето от Кардам - умряло от отрова за мишки

Образувано е досъдебно производство за смърт по непредпазливост

Детето от Кардам - умряло от отрова за мишки

Образувано е досъдебно производство за смърт по непредпазливост

6 месецаПравосъдие 45 Боряна Райчева


Починалото на 27 октомври 9-годишно момченце от суло Кардам се е отровило от фосфин, сочат данни по разследването на случая към момента, оповестени от прокуратурата.
 
По думите на наблюдаващия прокурор по делото Йорданка Чанева, момченцето е вдишало отровния газ, който се съдържа в силна отрова за гризачи, която е забранена за продажба у нас. 
 
Отровата е била намерена зад леглото на починалото дете - в процепи на стената, замазани с кал, като все още няма информация как тя е попаднала  там и знаели ли са възрастните, гледащи децата за нейното наличие. Влажната замазка е способства отделянето на отровния газ и е протекла спонтанна реакция, като момченцето е било изложено на отровния газ около дванадесет часа.
 
Припомняме, че заедно с починалото дете, в болницата бяха настанени и  две от сестрите му - на 11 и 7 години. Те вече са изписани и са в добро състояние. Цялото семейство, в което се отглеждат общо пет деца сега е настанено в друга къща, където условията са безопасни.
 
Досъдебното производство  по случая се води по член 122 от Наказателния кодекс за причиняване на смърт по непредпазливост, като към момента няма повдигнато обвинение срещу конкретно лице, информират от държавното обвинение.