София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Диана Ковачева: Централният софийски затвор е пренаселен с над 600 души

Омбудсманът коментира, че има приета стратегия за местата за лишаване на свобода

Диана Ковачева: Централният софийски затвор е пренаселен с над 600 души

Омбудсманът коментира, че има приета стратегия за местата за лишаване на свобода

1 месецОбщество 208Ивана Иванова


Централният софийски затвор в годините остана с най-лоши условия. Въпреки, че пренаселеността в останалите затвори намалява и условията се подобряват, тук нещата остават тревожни. Разбира се няма как утре да закрием Централния софийски затвор, но препоръката да бъде закрит е свързана с необходимостта да бъде взето такова решение и да се каже по какъв начин ще бъде решен проблемът“, посочи Ковачева. Това каза омбудсманът Диана Ковачева в ефира на БНТ.

"Действително не може сградата на затвора, която е строена преди 120 години, да бъде поправена от гледна точка на достъпа на свеж въздух, светлина, канализация и на факта, че той се намира в центъра на града, което създава доста неудобства", коментира още тя.

„Към днешна дата в Софийския затвор има над 600 лишени от свобода, които някъде трябва да бъдат преместени. На ръба е пренаселеността в затвора. Очевидно част от лишените от свобода трябва да бъдат преместени на други места и трябва да бъде построена нова сграда. В разговорите с ръководството на Министерството на правосъдието разбирам, че се правят вече стъпки в тази посока. Наистина трябва да се вземе решението и да се реши къде точно трябва да се построи нова сграда за около 200 души, които трябва да бъдат настанени там“, каза още Ковачева.

„Хубавото е, че през годините условията в затворите като цяло се подобряват и това наистина дава възможност да се постигнат стандартите от 4 кв. м, които ни изискват от страна на Съвета на Европа и другите европейски институции“, посочи тя.

„Когато едно лице е лишено от свобода, освен да бъде наказано и изолирано, то трябва да се стремим и да го поправим и превъзпитаме. Това е част от наказанието. За съжаление социалните услуги са недофинансирани. Един социален работник работи с около 100 – 150 души в затворите. Дали той може да се справи и да ги превъзпита?", попита омбудсманът.

„Министър Данаил Кирилов реагира. Проведох разговори с него и с ресорния зам.-министър. Има стратегия, която е приета, за местата за лишаване на свобода. В нея е предвидена мярка за Централния софийски затвор. Той ще бъде закрит и ще бъде построен нов. Препоръката е да бъде взето решение да бъде закрит този затвор и да бъде отговорено на въпроса кога ще се случи да се постои нов. Стратегията, която е приета, е до 2025 г. Това не е толкова далече с оглед на факта, че трябва да се предприемат толкова мащабна акция и според мен трябва да започне да се работи веднага“, допълни тя.