София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Димитър Стоянов: Министерството на отбраната ускори модернизацията на въоръжените сили

"Първият етап е за десет проекта с хоризонт 2026 г."

10 сПолитика 209

"Основната задача, която Министерството на отбраната си постави в началото на август, беше да ускори процесите по модернизацията на въоръжените ни сили".

Това посочи министърът на отбраната Димитър Стоянов днес при отчета за дейността на служебното правителство.

Министър Стоянов припомни, че беше изготвена Програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната до 2032 г. с 13 проекта. Тя е внесена в Народното събрание.

"Първият етап е за десет проекта с хоризонт 2026 г.", уточни той.

Един от тези проекти, за който вече е подписан международен договор, е за придобиване на допълнителни осем самолета F-16.

"Във връзка с този проект, след закъснение от повече от три години, бяха стартирани и проектите по изграждане на инфраструктурата за приемане на самолетите в авиобаза "Граф Игнатиево", заяви министър Стоянов.

Той съобщи, че днес в авиобазата се откриват две нови площадки, а следващата седмица – още две. Министър Стоянов коментира и другите основни модернизационни проекти на видовете въоръжени сили. Проектът за придобиване на 3D радари е в напреднала фаза, като е изготвено искане за предоставяне на конкретни оферти. Рестартиран е и проектът за бойна машина на пехотата.

"Година и половина по него не беше направено нищо и ние рестартирахме процеса от самото начало. Бяха изпратени искания за предоставяне на информация до 13 фирми, от които вече имаме отговор, а следващият етап е да изготвим искане за конкретни оферти", уточни той.

"Сключени бяха три договора за доставка на въоръжение по проекта за придобиване на многофункционални патрулни кораби, които са с хоризонт 2025 - 2026 г.", каза министър Стоянов.

С тези договори практически се приключва въоръжаването на патрулните кораби. Продължава да се работи по реализацията на проекти за модернизация на танковете Т-72, за придобиване на безпилотни летателни апарати, модернизацията на Силите за специални операции – мащабни проекти, които ангажират огромен държавен ресурс.  

"Успяхме след три години, в които бяха изгубени над 10 млн. долара, да бъде сключен и гласуван в Народното събрание международен договор с Федералната резервна банка на Ню Йорк, съгласно който нашите средства за самолетите F-16 са в сметка и ние очакваме приходи с всеки изминат ден", каза министърът и допълни, че преди това всички средства, предоставени авансово по договора, стояха без никаква доходност.