София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Директорът на Украинския Червен кръст: Благодаря на всички българи за помощта, която продължават да ни оказват

"Българският Червен кръст беше първото национално дружество, което ни изпрати хуманитарна помощ"

2 мОбщество 463 Иванина Игнатова

„За мен е удоволствие и чест да бъдат тук и да мога лично да Ви благодаря за всичко, което направихте и продължавате да правите не само за Украйна, но и за украинците в България, защото нашите хора са във Вашите ръце“. Това каза генералният директор на Украинския Червен кръст Максим Доценко, който беше на двудневно посещение в България. 

"Българският Червен кръст беше първото национално дружество, което ни изпрати хуманитарна помощ – около 300 тона. Но основната помощ е това, което БЧК продължава да прави за украинците в България, които са повече от 70 000. И това включва не само материална и финансова помощ, но и психологическа и психосоциална подкрепа, както и обучения по български език, за да може да се улесни тяхната интеграция“, каза още той.

По време на визитата си, представителите на УЧК се срещнаха с Националния съвет на БЧК, с председателя акад. Христо Григоров и с генералния директор проф. д-р Красимир Гигов, които връчиха на гостите почетен плакет. На среща с екипа на БЧК бяха представени дейностите по подпомагане на украинските граждани, получили временна закрила в България и намиращи се на територията на страната. Главният секретар д-р София Стоименова и зам. генералният директор д-р Надежда Тодоровска поставиха акцент върху продължаващата подкрепа за семействата, работата по интеграцията на децата в български учебни заведения и партньорствата с различни институции и организации.