София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Днес е Международен ден за борба с хомофобията, трансфобията и бифобията

Над 2 милиарда души по света живеят в страни, в които хомосексуалността е незаконна
50 сОбщество 186 Христина Владимирова

На 17 май отбелязваме Международния ден за борба с хомофобията, трансфобията и бифобията.

По този повод публикуваме декларацията на върховния представител от името на Европейския съюз: 

На Международния ден за борба срещу хомофобията, трансфобията и бифобията Европейският съюз потвърждава категоричния си ангажимент да зачита, защитава и реализира пълноценното и равноправно упражняване на човешките права и основните свободи на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните лица (ЛГБТИ). 

Над 2 милиарда души по света живеят в страни, в които хомосексуалността е незаконна, а в 11 юрисдикции смъртното наказание се прилага като правно наказание за отношения между лица от един и същ пол по взаимно съгласие. 

През последните 10 години станахме очевидци на признаци на напредък в световен мащаб. Въпреки това дискриминацията и изключването поради сексуалната ориентация и половата идентичност продължават и сме свидетели на тревожно отстъпване по отношение на правата на ЛГБТИ лицата. Равнищата на насилие срещу ЛГБТИ лицата също са тревожни, и то при положение, че в много случаи не се докладва в достатъчна степен. 

Въоръжените конфликти и извънредните хуманитарни кризи излагат ЛГБТИ лицата на особен риск. Руската непровокирана и необоснована агресия срещу Украйна изведе на преден план положението на ЛГБТИ лицата, които се опитват да избягат от войната. Докладвани са случаи на възпрепятстване на транссексуални лица, опитващи се да избягат от страната, както и случаи на насилие срещу ЛГБТИ лица. Необходимо е да се направи повече, за да им се предоставят подкрепа, защита и безопасен подслон.

По-конкретно младите хора са изправени пред отхвърляне от семействата им, бездомност и тормоз онлайн и офлайн въз основа на тяхната сексуална ориентация и полова идентичност. 2022 година е Европейската година на младежта: младите хора трябва да бъдат приемани и ценени за това, което са. Трябва да се стремим към изграждането на мирни, приобщаващи общества, в които всеки може да процъфтява и да се чувства в безопасност. 

ЕС защитава всички ЛГБТИ лица и няма да прави компромис. Ние ще продължим да говорим за правата на ЛГБТИ лицата. Ще се борим с дискриминацията, насилието и речта на омразата въз основа на сексуалната ориентация и половата идентичност както в мирно време, така и при конфликт. Ще продължим усилията си за насърчаване на правни, политически и финансови мерки за борба с дискриминацията в тясно сътрудничество с гражданското общество. 

Равенството, зачитането на достойнството и зачитането на многообразието са в основата на нашия Съюз. Всеки трябва да се чувства свободен да бъде себе си и да обича, когото иска, без да се страхува. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!