София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

ДО ДНЕС: Българските граждани могат да подадат заявление за гласуване в чужбина за вота ,,2 в 1''

До 18 май 2024 г. ЦИК трябва да определи броя на секциите и местата за гласуване извън страната

23 дниИзбори 2024 13 Марияна Стойчева

До днес българските граждани могат да подадат заявление за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно на 9 юни – за Европейски парламент и за Народно събрание. Това се посочва в хронограмата на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Заявлението може да бъде подписано саморъчно и подадено лично до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава- изпратено с писмо по пощата или чрез куриерска услуга до дипломатическото или консулското представителство в съответната държава, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, но във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице- подадено електронно, през интернет страницата на ЦИК.

Избирателните секции извън страната се образуват в дипломатическите и консулските представителства на страната ни, както и при подадени не по-малко от 40 заявления за гласуване зад граница, съгласно Изборния кодекс. По преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40, се изпраща мотивирано предложение за разкриване на секции до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден, предвижда законът. 

Организациите на българските граждани могат да правят предложения за местоположението на избирателните секции до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства не по-късно от 14 май 2024 г..

До 18 май 2024 г. ЦИК трябва да определи броя на секциите и местата за гласуване извън страната. 

В изборите за членове на Европейския парламент от България българските граждани, които отговарят на условията да избират, може да гласуват на 9 юни 2024 г. във всяка избирателна секция в държава членка на Европейския съюз, по свой избор.

В държавите, които не са членки на Европейския съюз, избирателни секции за изборите за членове на Европейския парламент oт България се разкриват и гласуването се извършва само в дипломатическите и консулските представителства на страната.

В изборите за народни представители българските граждани, които отговарят на условията да избират, може да гласуват на 9 юни 2024 г. във всяка избирателна секция извън територията на България по техен избор, като няма значение дали държавата е членка на Европейския съюз. За тези избори избирателни секции се разкриват извън дипломатическите и консулските представителства на България в държавите, които не са членки на Европейския съюз.