София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Дончев: Борисов няма да присъства на консултации с Радев, но аз и колеги ще отидем

Изборите не се правят от управляващите, а от ЦИК
8 мПолитика 3628 Боряна Райчева

Аз съм човек, който се отнася с респект към институциите. Аз и мои колеги ще отидем на консултации с Румен Радев. Хубаво е, че се правят консултации, защото хората разбират как се правят избори. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев във връзка със срещите, които държавният глава организира относно предстоящите парламентарни избори. 

Друг въпрос е, че трябваше да се направи дебат още миналата година, счита Дончев. Според него има теми, които ще бъдат завършени през следващите години.

Ние не сме предлагали 28-и март за дата на изборите. Това е датата, която Румен Радев спомена и аз не вярвам да се е шегувал. Слушам рефрен, че управляващите щели да фалшифицират избори. Ние нито един път не сме се явявали на вот, който сами сме организирали. Не казвам, че няма опити за купуване на гласове, но това не се контролира от управляващите. Имаме неграмотна работа на избирателните секции, а от друга страна – загубилите говорят за фалшификации. Изборите не се правят от управляващите, а от ЦИК, каза още Дончев. 

Трябва да се избягват всякакви радикални решения преди изборите. Изчетох всички практики в европейските страни, които не са приложими у нас. Например – гласуване с посредник. Как да се случи това, когато много хора нямат коли? В ГЕРБ не е тема лидерството. Николай Младенов е капитал за България. Мисля, че не е член на ГЕРБ, но това не е проблем да поддържаме отличен диалог", категоричен е вицепремиерът. 

Снимка: Булфото