София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Доц. Ангел Кунчев за "Омикрон": Проблемът е, че вирусът се предава по-лесно и е много по-заразен

"В момента средната заболяемост за страната е малко над 1000 на 100 хил. население", уточни той
2 мЗдраве 1163 Николай Парашкевов

"Ще повторим картината от Западна Европа в малко по-тежък вариант поради по-ниския процент ваксинации. В момента средната заболяемост за страната е малко над 1000 на 100 хил. население, в най-засегнатите области като София е към 3000 на 100 хиляди. Напълно наясно сме, че при нас е по-голям процентът на скритата заболяемост. Горе-долу случаите, които дневно регистрираме, може да увеличим по 3-3,5 и тогава ще имаме реалната бройка", това прогнозира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред "24 часа".

"Проблемът е, че вирусът се предава по-лесно, много по-заразен е и засяга много повече хора. Това означава, че макар и инфекцията да протича по-леко, броят на хората, които имат нужда от сериозно лечение, отново е висок, защото прекалено много са болни в момента. Но важното е не дали човек ще се зарази, а как ще го прекара. Ако нещата вървят натам омикрон да е по-лек вариант, а след него да идват още по-леки, просто ще спрем да обръщаме внимание на заболяването. Няма да има нужда нито от особени мерки, нито от кой знае каква ваксинация. Ако ще го караме 2-3 дни с леко кихане и няма да е нужно да спираме да работим, тогава коронавирусът ще стане един от многото респираторни вируси за всеки зимен сезон. Това е оптимистичният вариант", допълни той по въпроса с разпространението на "Омикрон" у нас.

"Да се появи нов щам с абсолютно нови характеристики, при който не само че ваксините няма да работят, дори и частично - както при омикрон, ами и тестовете няма да отчитат заразяването. С две думи - да започнем от нулата", описа той най-лошият възможен сценарии свързан с разпространението на Ковид.

"Следим не само заетостта на интензивните легла, а и на неинтензивните и реалната заболяемост по области. Когато се обсъждат мерките на областно ниво, се коментират и натовареността на личните лекари, на спешната помощ, какъв процент от повикванията на Спешна помощ водят до хоспитализация, отсъствията от училище, от детските градини и ясли, както и търсенето на лекарства в аптеките. Това ни дава реалната картина. Не за всичко може да се правят математически модели, но имаме достатъчно опит от грипните епидемии, при които следим горе-долу същите показатели", уточни той за метода на работа на новия пандемичен комитет.

"Бях се зарекъл да не правя прогнози. Видяхме колко е подмолен, но все пак мисля, че няма да излезе от еволюционните рамки. Очаквам да свикне с нас и ние с него. Ако това се случи още през пролетния сезон, може да имаме хубаво, свободно лято и да приключим с пандемията. Трябва да започнем да мислим за следващата, защото неминуемо ще дойде нова", завърши доц. Кунчев.

 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!