София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Доц. Дончев: Не може човек да разчита, че ще преболедува COVID леко. Ваксината е спасението

Оториноларингологът от ВМА се е имунизирал срещу коронавируса
56 сЕвроком 1871

Аз си поставих ваксина срещу коронавирус, защото са изминали 7 месеца от заболяването ми и титъра на антителата срещу вируса започна да намалява - това е първата причина. Втората причина е личен пример. Необяснимо защо се е разгърнала една пропаганда срещу световния опит да се спасят колкото се може повече хора, така наречената антиваксърска кампания. Ние като лекари трябва да покажем на хората, че няма от какво да се притесняват. Това коментира оториноларингологът от ВМА доц. Дончо Дончев в ефира на Нова телевизия.

"От чисто човешка позиция ще обясня, че все още нямаме информация колко трае естественият имунитет и до каква степен преболедувалите го развиват. Ваксината е продукт на усилията на десетки хиляди светли умове на познанието и практиката. Освен това не може да се разчита само на възможността човек да преболедува, да се надява, че болестта няма да се отрази върху организма му, да очаква  ", коментира още той.

Според него пандемията е асиметрична война, в която вече се оформи фронтова линия – болниците. „Ние все още сме в отбрана. Единственото нещо, което ще ни позволи да атакуваме този враг, е ваксината“, категоричен е доц. Дончев.

Той и сега е дороволец в ковiд отделение. “Направих го най-много заради колегите си,, които месеци наред дават всичко от себе си всеотдайно”, казва той. Дончев е дал изключително много кръвна плазма с антитела, за да помогне на тези, които изкарват тежко болестта. Плазмата помага в определена фаза на болестта.