София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Доц. Гломб: Нямаше грип, защото коронавирусът е по-приспособен към човешкия организъм

По думите й малките деца не са толкова мощен фактор в разпространението на коронавируса
11 сЗдраве 1109

Вирусите мутират, хората мутираме, всичко живо в природата мутира. Еволюцията при вирусите, обаче върви в реална скорост. Технологията е толкова напреднала, че имаме възможност да наблюдаваме това толкова добре. Това обясни вирусологър доц. Любомира Гломб в ефира на Нова.

"Вирусът все повече ще се отдалечава от своя предшественик в Ухан. Мутациите ще стават все повече, ако позволим на вируса да се размножава из човешката популация. Единствено ваксината е в състояние да преустанови циркулацията да даден патоген между хората", обясни Гломб.

"В природата има закон, който дава на най-приспособеният на човешкия организъм вариант на вируса да доминира. Това, че нямаше грип тази зима аз изобщо не се учудвам. В Австралия например, през техния зимен сезон, също нямаше грип", допълни тя.

Тя каза, че ваксините образуват тромбози, защото самият коронавирус образува тромбози и това е логично, щом ваксината сама по себе си имитира болест.

"За да се включат в защита антителата значи, че организмът е пробил началните бариери. Това значи, че коронавирусът е преминал през тялото ни", каза Гломб.

"Малките деца не са толкова мощен фактор в разпространението на коронавируса. Ние ги набедихме, че разпространяват вируса. По отношение на тяхното ваксиниране е по-добре да се изчакат проучванията за ваксините", допълни вирусологът.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!