София 27 °C София 27°C - разкъсана облачност Велико Търново 21 °C Велико Търново 21°C - облачно Пловдив 30 °C Пловдив 30°C - предимно облачно Варна 25 °C Варна 25°C - ясно небе Бургас 28 °C Бургас 28°C - разкъсана облачност

Доц. Киселова: Тепърва ГЕРБ ще предявява претенции за въпроси и длъжности

Може да очакваме нов закон за съдебната власт

1 годинаПолитика 3 Антония Лазарова

При толкова ниска избирателна активност, да се мисли какво биха мислили избирателите, които са се свили до ограничен кръг лица – 4 от 10 граждани са гласували, е доста фантастично разбиране. За мен проблемът е друг – да се жертва главният прокурор, когато той не е формално от ГЕРБ, е лесно.“ Това заяви експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Според нея въпросът е какви са следващите стъпки на този парламент. „Да приемем, че министърът на правосъдието ще влезе в компетентност и предложи да се тръгне нататък – въпросът е дали тези членове ВСС ще избере следващия главен прокурор или нови хора ще изберат нов главен прокурор. Ако този Висш съдебен съвет предприеме усилия да избере новия главен прокурор, може да очакваме типаж, подобен на сегашния. При нов ВСС може да очакваме нещо различно.“

„Радикалната промяна в прокуратурата може да означава промяна в това да се ограничат правомощията на главния прокурор или длъжността му да бъде модифицирана с още един прокурор към ВАС плюс разделяне на ВСС на два органа. Може да очакваме нов закон за съдебната власт“, смята тя.

Доц. Киселова подчерта, че подкрепата на ГЕРБ е подкрепа в аванс, като смята, че тепърва ГЕРБ ще предявява претенции за въпроси и длъжности.