София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Доц. Мангъров: Преболедувалите стария вариант на COVID няма да се заразят от новия (ВИДЕО)

По думите му двата варианта не се различават по антигенен строеж, щом ваксината им действа
43 сЕвроком 651

Новият вариант на коронавируса не се засича от PCR тест, а чрез генно секвениране, което е сложен технически процес. Дори във Великобритания се прави на малко места и по-рядко. За него се казва, че не предизвиква по-тежко заболяване, но в същото време дава по-висока смъртност при хората над 65-годишна възраст. Казва се, че при 1000 заболели при стария щам е имало шанс 10 души да загинат, а при новия 13. Не е ясно как са установени тези цифри и ми се струват като приказки на едро. Не се казва какви изследвания са направени. Това коментира инфекционистът доц. Атанас Мангъров в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич".

"Казват още, че първоначалната ваксина действа и срещу новия щам. Това значи, че двата варианта имат един и същ антигенен строеж, което трябва да значи, че хората, които са преболедували стария щам и имат антитела и въобще имунен отговор срещу него, не би трябвало, а и те действително не се разболяват от новия щам. Тоест каква е разликата между стария и новия щам. Още повече те казват, че новият щам се разпространява много бързо и ще довърши започнатото, с малко помощ от ваксините, ще доведе до така наречения колективен имунитет от 70%", коментира доц. Мангъров.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!