София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Два пъти са се увеличили производствата за престъпления при местните избори в сравнение с 2019 г.

Това отчетоха Националното междуведомствено звено на Прокуратурата, МВР и ДАНС

12 сИзбори 2023 266 Лазар Лазаров

Близо два пъти са се увеличили досъдебните производства, свързани с изборите за общински съветници и кметове, в сравнение с местния вот през 2019 г. Това отчете Националното междуведомствено звено на Прокуратурата на Република България, МВР и ДАНС при представяне на резултатите от работата си в УБ „Цигов чарк“, съобщават от прокуратурата.

В пресконференцията днес, 10.11.2023 г., взеха участие заместник главният прокурор Мария Павлова, прокурор Ваня Стефанова, завеждащ отдел „Специализиран“ при Върховна касационна прокуратура, и главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев.

Заместник главният прокурор Мария Павлова, която е и ръководител на Националното междуведомствено звено, подчерта, че представителите на трите институции са имали отлично взаимодействие и координация и са свършили много работа. „Работихме в пълен синхрон и експедитивно, така че да не се допусне нарушаване на изборните права на гражданите“, каза заместник главният прокурор.

Тази година досъдебните производства във връзка с местните избори са 231, а регистрираните до края на изборите през 2019 година – 136, показват данните на Националното междуведомствено звено. Сигналите са 52% повече в сравнение с изборите през 2019 г.

Прокурор Ваня Стефанова представи и конкретни данни за работата на прокуратурата по време на изминалите избори за общински съветници и кметове. „Цифрите се променят ежедневно и ежечасно. Нито един сигнал не е оставен без проверка от страна на прокуратурата и МВР“, каза прокурор Стефанова. Във връзка с местните избори през 2023 г. исканията за сваляне на имунитети, внесени от главния прокурор, са четири и всички са уважени от ЦИК.

Главният секретар на МВР Живко Коцев съобщи, че най-много сигнали за изборни нарушения и престъпления са регистрирани в областите Бургас, Благоевград, Монтана и Пазарджик. Той изрази удовлетворение от съвместната работа с прокуратурата в рамките на Националното междуведомствено звено. 

Снимка: БГНЕС