София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Експерти: изборите в САЩ през 2020 г. са риск за Евразия

Друг проблем може да бъде конфронтацията между САЩ и Китай
пропускане

Експерти: изборите в САЩ през 2020 г. са риск за Евразия

Друг проблем може да бъде конфронтацията между САЩ и Китай

6 месецаПолитика 6 Боряна Райчева


Експертите на политическия форум "Астана Клуб" съставиха класиране на ключовите рискове за Евразия през 2020 г. Един от тях те нарекоха несигурността в политическото развитие на САЩ след президентските избори 2020 г.

"Сегашният президент на Съединените щати Доналд Тръмп вече започна кампания за преизбиране за нов мандат. Опонентите му обаче го заплашват с импийчмънт. Несигурността в политическото развитие на водещата световна суперсила може да създаде сериозни рискове за цяла Евразия", така оцениха положението в щатите.

Десетте рискове за Евразия включваха още: глобалната икономическа рецесия, ескалацията на конфронтацията между САЩ и Китай, нов етап в глобалната надпревара с оръжия, засилването на борбата за технологично господство, военната кампания срещу Иран, ядрената криза на Корейския полуостров, нов прилив на тероризъм, вълна от агресивен национализъм и популизъм , мащабни проблеми поради изменението на климата.

В проучването взеха участие 40 авторитетни експерти и политици, чието мнение се взема предвид от държавните лидери, международните институции и големите медии. В допълнение, повече от 1100 професионални респонденти от 70 страни бяха интервюирани по метода на проучването. Основната цел за създаване на годишен рейтинг е да се оцени и прогнозира на базата на сценарии най-значимите рискове в региона на Евразия.