София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Елена Поптодорова: Гоненето на дипломати ще се продължава, докато има поводи за това

Тя определи и сегашните ни действия като скромни на фона на разкритията
2 мПолитика 1314

Министерството на външните работи на България обяви още един руски дипломат за персона нон грата и поиска правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, където имаше и унищожени веществени доказателства. Прокуратурата изнесе тези данни в последните дни и това отново повдигна доста въпроси. Това коментира вицепрезидентът на Атлантическия клуб Елена Поптодорова, пред БНТ.

По думите ѝ това е малко закъсняла реакция от българска страна след случая с отравянето на Скрипал, когато ние свенливо отказахме да говорим по случая, както и да предприемем действия. Всички останали дипломати, около 160 души, бяха експулсирани от страните от Европейския съюз.

Тя определи и сегашните ни действия като скромни на фона на разкритията за действията на руската страна и по-специално на военното ѝ разузнаване на българска територия.

С гоненето на дипломати ще се продължава, докато има поводи за това, подчерта Поптодорова.

"Очевидно Русия използва наши уязвимости. Българската слабост е тази дълго култивирана безусловна, безкритична вяра в това, че Русия е крайното добро", посочи тя.

Ние трябва да си сложим едни добри защитни граници - напълно уважително, и през тях да разговаряме с Русия, отбеляза Поптодорова. Трябва да разговаряме с категоричност, която да не преминава през сантименталността на религия, на русофилство, на славянство и т.н.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!