София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Елена Йончева: Ние не сме нормална европейска държава (ВИДЕО)

Резолюцията за укрепване на медийната свобода е приета от LIBE
1 мЕвроком 3516

Докато правителството в София предпочита да си затваря очите пред проблемите на медиите в България, Европейският парламент дава конкретни решения. Резолюцията за укрепване на медийната свобода, по която работих, беше приета с огромно мнозинство от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Това написа във Фейсбук евродепутатката Елена Йончева.

"Това е голям успех за България. Тази седмица комисията одобри с огромно мнозинство резолюцията. От години всички знаем какви са промените с медиите в България. Непрестранни опити за пълно монополизиране, силна политическа и икономическа зависимост, разпространение на фалшиви новини и очернящи кампании за политическите опоненти, както и всички, които са неудобни за силните на деня", допълни Йончева.

Тя коментира, че резолюцията е политически документ, но тя ще бъде изпратена в Народното събрание и в кабинета на премиера Бойко Борисов. "В една нормална държава получаването на този текст ще предизвика дебати, ще предизвика желание за реформи и решаване на проблеми. Ние обаче не сме нормална европейска държава. Хубаво е, че текстът ще бъде изпратен и до Европейската комисия", каза още тя.