София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Елена Йончева: Очевидно изпращането на войски в Украйна вече е на масата за обсъждане

''Европа трябва да оказва и оказва хуманитарна помощ на Украйна''

1 месецПолитика 8 Кристияна Стефанова

Президентът на Франция Еманюел Макрон в понеделник вечерта започна да говори за евентуално изпращане на европейски войски, на войски на натовски държави в Украйна. Може би - в резултат на двустранни споразумения, не става ясно засега. Но е очевидно, че тази тема вече се повдига, вече е на масата за обсъждане. Силно съм обезпокоена. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, която участва в дискусия на Euronews Bulgaria в Страсбург във вторник.

Участието на държави от ЕС вече активно в тази война, може да доведе до световна война, и то война срещу държава, която е ядрена сила. Това е много опасен ход. И тук Европейският парламент, Европейската комисия трябва да имат много ясна позиция и да създадат условия за преговори, каза тя.

Европа трябва да оказва и оказва хуманитарна помощ на Украйна, коментира още Елена Йончева. Във вторник в Страсбург тя подкрепи отпускането на 50 млрд. евро за възстановяването на Украйна – под формата на заеми и помощи, за хуманитарни нужди.

СНИМКА: БГНЕС