София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Еленко Божков:След 2025г. работата на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" не е гарантирана

Енергийният експерт коментира сделката на АЕЦ "Козлодуй" с "Уестингхаус"

18:19 ч. 17.01.2020 г.Политика 174

Става въпрос са осъвременяване на една система за визуализация, контрол и информация на една система, която е свързана с това, че се прави една реклама по този начин, че ще може да работи още 30 години. Казват, че системата е осъвременена за работа до 2049 година. Това каза енергийният експерт Еленко Божков в ефира на "Делници". Той коментира договорът, който АЕЦ "Козлодуй" подписа с американската компания за строителство ядрени реактори "Уестингхаус" за преместване на текущите информационни и контролни системи (I&C), базирани на платформата Ovation на 5-и и 6-и блок по най-новите стандарти.

"Преди няколко дни се появи съобщение, в което се каза, че е подписан договор за доставка на ядрено гориво с Русия до 5-и и 6-и блок до 2025г., но не се каза, че е подписан един протокол на доставка и монтиране на 42 касети от Уестингхаус през 2025г., което означава автоматично вдигане на всички гаранции от страна на главния конструктор на централата, която е Русия. След 2025г. никой не може да гарантира работа на 5-и и 6-и блок. Това ще се случи, защото се разбра, че договорът за тези 42 касети е парафиран от Агенцията по доставките на Европейския съюз", каза още той.

Според енергийният експерт договаряме горива, защото по този начин се градят кадри, като по този начин се грижим за кадрите. "Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви днес, че АЕЦ "Козлодуй" ще работи до 2050г., в което аз се съмнявам", каза още той.